Wat is osteopathie?

Osteopathie is een holistische geneeswijze die uitgaat van het feit dat een verminderde beweeglijkheid van bepaalde lichaamsweefsels een negatief effect heeft op de gezondheid. Het lichaam is een eenheid in bewegen en functioneren dat bestaat uit verschillende systemen die elkaar in evenwicht houden.

Bij een verstoring van dit evenwicht corrigeert de osteopaat met behulp van zijn handen het bewegingsverlies. Hierdoor krijgt het lichaam zijn zelfgenezend vermogen terug en lost vervolgens zelf de klacht op.

Het lichaam als samenhangend geheel

Een osteopaat onderzoekt daarom niet alleen de regio waarin de klacht optreedt, maar kijkt naar het gehele lichaam. Hij is opgeleid om gebieden met een bewegingsbeperking weer beweeglijk te maken, zodat het lichaam weer ongehinderd en pijnvrij kan functioneren.

Door het primaire probleem op te sporen en te behandelen, verdwijnen of verlichten vaak snel de daarmee samenhangende symptomen.

Een veilige behandelmethode

Osteopathie is een veilige behandelmethode. Een osteopaat werkt samen met reguliere geneeskundigen. Dankzij zijn opleiding herkent een osteopaat klachten die nader onderzoek vereisen door bijvoorbeeld de huisarts of de specialist. Indien nodig verwijst hij naar hen door.

Een osteopaat vervangt dus nooit een huisarts of specialist!
Een osteopaat behandelt met zijn handen. Er wordt geen gebruik gemaakt van medicijnen en apparaten.

Historie

Osteopathie is aan het einde van de 19e eeuw ontwikkeld door Dr. Andrew Taylor Still. Inmiddels heeft de osteopathie zich over de hele wereld verspreid en is het ook in Nederland een gewaardeerde complementaire geneeswijze.

In Nederland is een groeiend aantal osteopaten werkzaam, welke verenigd zijn in het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO).